Pazar günü eşimin iş arkadaşlarının eşlerini misafir ettim. Menüye karar vermem, alış veriş yapmam ve bir takım detaylar mesaiden arta kalan zamanlarımda 3 günümü aldı. Yoruldum; ama gerek menümün içeriği gerekse lezzetleri beni de misafirlerimi de çok memnun etti. Tüm yorgunluğum ve uğraşlarım konuklarımla içtiğim çay ile dağıldı gitti. Bir kısmı buzdolabında olduğundan ve açık büfeyi hazırladıktan sonra fotoğraflamak için yeterli zamanım olmadığından aşağıda tarifini vereceğim Çikolatalı Cupcake fotoğrafını yine makinemin azizliği ile ancak bu kadar görüntüleyebildim. Yıl bitmeden son yapacağım iş kendime yeni bir fotoğraf makinesi almak:)
Menüm şöyle idi;
*Çin Pilavı
*Kıymalı sodalı kol böreği
*Susamlı çubuk
*Tarçınlı zencefilli kurabiye
*Çikolatalı cupcake
*Köstebek pasta
*Rus salatası
Menüm şöyle idi;
*Çin Pilavı
*Kıymalı sodalı kol böreği
*Susamlı çubuk
*Tarçınlı zencefilli kurabiye
*Çikolatalı cupcake
*Köstebek pasta
*Rus salatası
Zencefilli tarçınlı kurabiye
Çin Pilavı
ÇİKOLATALI CUPCAKE
Bu ölçüler ile 25-30 adet cupcake çıkıyor. Cupcakelerin üzerinde bulunan çikolatayı benmari usülü erittim. Cupcakelerin içine bitter çikolata kullandığım için ve sütlü çikolatayı daha çok sevdiğim için sütlü çikolata tercih ettim ama bitter çikolata da tercih edilebilir.
Malzemeler:
125 gram oda sıcaklığında tereyağ veya margarin
1 su bardağı toz şeker
2 yumurta (oda sıcaklığında)
1,5 su bardağı un
1/2 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 fiske tuz
60 gram bitter çikolata (ben etinin bitter çikolatasını kullandım)
1 paket vanilya (yoğun vanilya kokusu için 2 paket kullanılabilir)
2 yemek kaşığı kakao
Yapılışı:
-Bir kaba un, kakao, kabartma tozu, vanilya ve tuzu eleyerek bekletin.
-Çikolatayı benmari usülü eritin,bekletin.
-Margarin/tereyağını mikser ile 5 dakika kadar krema gibi olana kadar, beyazlaşıp kıvamı değişene kadar hızlı devirde çırpın, şekeri de ekleyerek çırpmaya devam edin. (Bu aşama cupcakelerin kabarık ve yumuşak olmasını sağlıyor)
-Daha sonra yumurtaları tek tek kırın, her kırdığınız yumurtayı iyice yedirdikten sonra diğerini kırın.
-Erittiğiniz çikolatayı da ekleyerek karıştırmaya devam edin.
-Biraz süt biraz unlu karışım olarak yine her malzemeyi az az eklerken iyice yedirerek çıpmaya devam edin.
-Cupcake kağıt kalıplara 1 yemek kaşığı kadar, 2/3 ünü dolduracak kadar hamur paylaştırın.
-150 derecede fırınınızın kapağını açmadan 15-20 dakika pişirin.
-Fırında 5 dk dinlendirdikten sonra fırından çıkarıp iyice soğumasını bekleyin. Yeterince soğumazsa çikolataya batırma işlemi esnasında parçalanıyorlar.
BENMARİ USÜLÜ ÇİKOLATA ERİTME İŞLEMİ:
Ben bu işlem için kuvertür sütlü çikolata kullandım ama etinin blok çikolataları da kullanılabilir.Çikolatayı temiz bir bıçakla rendeler gibi yaprak yaprak parçalara ayırın. Bir tencereye su koyun ve kaynama noktasına geldiğinde ama kaynamadan ocağın altını kapatın. Çikolataları tencereye tam oturan ve alttan kaynama noktasındaki suya değmeyen cam bir kaseye koyun. Buharı yoğun olan tencerenin üzerine kaseyi oturtarak temiz bir kaşıkla karıştırarak eritin. Kasenin tencerenin üzerine tam oturması buharının çikolatanın tadı ve dokusunu etkilememesi açısından büyük önemi var.
İyice soğuyan cupcakelerinizi eriyen çikolataya batırarak tezgahın üzerinde en az 2 saat donmasını ve lezzetinin özdeşleşmesini sağlaması için bekletin. Yumuşacık, üzeri çikolata kaplı nefis cupcakeleriniz hazır. Afiyet olsun.