Ağustos ayında kayınvalidemlere vermiş olduğum iftar yemeğini ancak ekleyebiliyorum ki sadece mezeleri fotoğraflayabilmiştim. Havanın da çok sıcak olduğunu göz önünde bulundurarak oldukça hafif ama zengin bir iftar yemeği hazırlamaya çalıştım. Ancak ana yemek ve çorbayı maalesef fotoğraflayamadan afiyetle yemiştik.
*Domates Çorbası
*Tandır Kuzu Gerdan (Ki bundan sonra tandırı kemiksiz etten yapmaya karar verdim)
*Bulgur Pilavı
*Yoğurtlu karışık kızartma
*Çoban Salata
*Domatesli patlıcan közleme salatası
*Kemalpaşa Tatlısı
Kemikli etlerle yapılan yemekleri kemiksiz etlere yapılanlara nazaran daha lezzetli olmasından dolayı tercih etsem de; kemikli etleri yemek biraz meşakkatli oluyor. Bu yüzden tandırda bir dahaki sefere kemiksiz kuzu eti tercih edeceğim. Tarifini vereceğim Tandır Kuzu Gerdan için tandır desem de evde yapılan çok ama çok basit bir yemek olmasına rağmen çok lezzetli bir ana yemek. Tam benim gibi çalışan hanımlar için.
TANDIRDA GERDAN (YA DA KEMİKSİZ ET)
Malzemeler:
*500 gr kadar et
*Tuz
*Karabiber
*Nane
*Kekik
Yapılışı:
Burada önemli olan bir kaç nokta var.
1-Tencere çelik tencere olacak.
2-Etler tencerenin tabanında kalacak yani etleri üst üste pişirmeyeceğiz bu yüzden yayvan bir pilav tenceresi de olabilir.
3-İlk yarım saat asla ve asla kapağını açmayacağız.
Öncelikle etlerimizi iyice yıkayacağız ve bir tel süzgece alarak suyunu iyice süzdüreceğiz. Daha sonra etleri üst üste gelmeyecek şekilde tencerenin tabanına yerleştirip, tuzunu ve diğer baharatlarını istediğimiz kadar ekleyip kapağını kapatacağız. Ben bu yemek için cam kapaklı bir tencere kullanıyorum ki pişerken görebileyim.
Son olarak ocağınızda en küçük ocağın (bu kahve ocağı da olabilir) yarımına bile koymayacağız, ocağı kapatırmış gibi yaparak çok çok az ateşe tencereyi oturtacağız, ilk 30 dk. hiç açmadan pişireceğiz. Zaten yaklaşık 45 dakikada pişiyor, bu yüzden kapağını hiç açmadan 45 dakika sonra altını söndürüp bir 15-20 dk. dinlendirdikten sonra yemeğiniz yemeğe hazır.
Dediğim gibi çok basit ama kendi yağı ve suyuyla pişen etten dolayı çok da lezzetli bir yemek. Asla tencereye su koymuyoruz ve etlerin suyunun iyice süzülmesini sağlamalıyız ki etler tencereye yapışmasın. Ayrıca gerek tadından hoşlandığımden gerekse daha sağlıklı olduğundan ben bu yemekte kuzu eti kullanıyorum. Dana eti için pişme süresine 10-15 dakika kadar eklenebilir.