Geçen hafta buradaki arkadaşlarımızın evinde yemeğe davetliydik, ben de tatlı olarak ne yapsam diye bir hayli düşündüm. Kalbura bastı için malzeme eksiğim vardı, mikserim olmadığı için revani gibi çırpıcı gerektiren bir tatlının da riskli olduğunu düşünerek Sütlaç yapmaya karar verdim.
İnternette bir çok sitede arama yaptım ancak hepsinde sütlacın ana malzemeleri süt, şeker ve pirincin dışında pirinç unundan da sıkça bahsedilmiş. Kıvam için kullanılsa da pirinç unu ile yapılan sütlaç bana her zaman biraz jöle kıvamını hatırlatıyor. Bu yüzden klasik olarak anneciğim yaptığı sütlacı yapmaya karar verdim. Bu tarif sürekli karıştırmak gerektirdiği için belki bir 30-35 dakikalık ocak başı beklemesine neden olsa da tadı nişastalı tariflerden çok daha farklı oluyor.
Annem yaparken içine vanilya eklemezdi, ancak hoşlananlar için az miktar vanilya kullanılabilir. Ancak ben burada kabuk tarçınım olduğundan, kaynarken içine çok az tarçın rendeledim ve 3-4 parça da kırarak attım. Var ile yok arasında hoş bir kokusu oldu. Tavsiye ederim.
Her ne kadar annemin yaptığı sütlaç kadar leziz olmasa da güzel oldu. Afiyetle yedik. Kış aylarında hem süt hem de pirincin kalorisini hesaba katarak yenebilecek bir tatlı diye düşünüyorum.
Denemeniz şiddetle tavsiye edilir.
SÜTLAÇ
Malzemeler:
*5 bardak süt
*1 su bardağından 2 parmak kadar eksik pirinç
*6-7 yemek kaşığı toz şeker (tadı isteğe göre ayarlanabilir)
Yapılışı:
1-5 bardak sütü bir tencereye alıp, iyice yıkadığımız, nişastasından arındırdığımız pirinçleri içine atıp orta ateşte kaynamaya bırakacağız.
2-Kaynamadan her 2-3 dakikada bir karıştıracağız ki pirinçler tencerenin dibine yapışmasın ve tencerenin dibi tutmasın.
3-İyice kaynayınca ocağın altını biraz kısacağız ve daha sık karıştıracağız ki taşmasın.
4-Yaklaşık 20-25 dakikalık kaynatma işlemi sırasında arada sırada pirinçleri kontrol etmek gerekiyor, çok fazla pişip dağılmaması ya da az pişip kıtır kıtır kalmaması için.
5-Pirinçler pişince içine 6-8 yemek kaşığı toz şeker ilave edip biraz karıştırıp bir taşım daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatıp eğer isteniyorsa vanilya ilave edebilirsiniz. Ben tarçın çubuklarını kaynamaya başlamadan pirinçlerle tencerenin içine koydum, ancak vanilya sütlaç ocaktan alındıktan sonra eklenmeli.
6-Henüz sıcak iken kaselere bölüştürüp, oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına saklayabilirsiniz.
Afiyet Olsun....