Monday, 25 February 2013

CEVİZLİ KURABİYE

                                     

Havaların kış mevsiminin son ayında soğuması hatta gök gürültülü kar yağışı ,ki hayatımda ilk kez gök gürültülü kar yağdığını gördüm, nedeni ile hafta sonu haricinde pek evden çıkmamayı tercih ediyorum. Böylece fırsat bu fırsat diyerek; dün burada görev gereği bulunan Koreli iki bayan ve eşimin Türk iş arkadaşının eşi ile çay içmek için bir araya geldik.

Ülkemizin geleneksel lezzetlerini, ülkemizi ve kültürümüzü, günlük yaşantımızı da konuştuğumuz keyifli bir çay muhabbeti yaptık. Damak tatlarımız, yiyeceklerde kullandığımız ham maddeler çok farklı olsa da, misafirlerim büyük keyif ve özen ile hazırladığım basit ama lezzetli yiyecekleri çok beğendiler.

Ancak değinmeden geçemeyeceğim, ülkemdeki çay kültürünü çok özledim. Demi yerinde, Ajda bardakta, dumanı üstünde bir bardak çayı:

BİR:Ailem, dostlarım, arkadaşlarımla keyifli bir muhabbet eşliğinde
İKİ: Alsancak ya da Asansör gibi deniz manzaralı bir yerde
ÜÇ:Beyaz peynirli, boyozlu,gevrekli kahvaltı üzerine
DÖRT:Şöyle mükellef bir İskender, Çöp Şiş ya da pide üzerine

içmeyi ÇOK özledim.....

Menümüzde:

*Kıymalı Börek
*Un kurabiyesi (Koreli arkadaşlarım daha önce yiyip beğendikleri için tekrar pişirdim)
*Cevizli kurabiye
*Yoğurtlu Havuç Kavurma
*Türk arkadaşımın getirdiği patates topları
*Maalesef sallama çay

Kıymalı börek ve un kurabiyesi daha önce blogumda vermiş olduğum tariflerden...Yoğurtlu havuç kavurma ise çok basit ve çok lezzetli bir salata, patates topları ise oldukça lezzetli ve değişik tatlardı.

Tarifini vereceğim cevizli kurabiye, annemin aile arasında yenmeye doyulmayan meşhuuuur kurabiyesidir. Üzerine şeker, fındık veya ceviz kırıkları kullanılabilir. Şahsen benim tercihim üzeri şekere bandırılmış olanlar. Çocukluğumdan beri sıklıkla yaptığım için bu kurabiyeyi yapmak çok kolay ve zahmetsiz geliyor bana. Ayrıca ağzı sıkıca kapatılmış kapta, kuru bir yerde 2-3 hafta tazeliğini koruyabildiği için de her zaman el altında bulunabilecek bir lezzet...

Malzemeler:

*3 yumurta (oda sıcaklığında)
*1 paket (250 gr.) margarin/tereyağ (oda sıcaklığında)
*1.5 su bardağı toz şeker
*1 paket vanilya
*1 paket kabartma tozu
*1 su bardağı kırık ceviz/fındık veya toz şeker
*Alabildiğince un

Yapılışı:

1-Yumurtalardan 1 tanesinin beyazını üstüne sürmek için küçük bir tabağa ayırıp sarısını ve 2 yumurtayı, şekeri ve yağı bir kaba alarak mikser veya çatal yardımı ile iyice birbirine yediriyoruz.

2-İyice sıvı kıvam alan ve şekeri içinde eriyen karışıma un, kabartma tozu ve vanilyayı elekten geçirerek eliyoruz.

3-Kulak memesi kıvamı dediğimiz ele yapışmayacak ama şekil verilecek kadar yumuşak kıvama gelene kadar un ekliyoruz.

4-Daha sonra  hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, önce yumurtanın beyazına ardından ceviz, şeker veya fındık kırıklarına batırıp bir tepsiye diziyoruz.



5-220 derecelik fırında kurabiyelerin üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

6-Soğuduktan sonra ağzı kapalı bir kaba alıp, eğer yemeden dayanabilirseniz, kurabiyelerinizi 2-3 hafta kadar tazeliğini koruyarak saklayabilirsiniz.

Afiyet olsun....