Friday, 15 February 2013

FIRINDA BRÜKSEL LAHANASI



Dün akşam eşimin iş yerinden bir arkadaşına yemeğe davetliydik. Eşi 8.5 aylık hamile olduğundan tatlı dahil olmak üzere tüm yemekleri eşimin arkadaşı hazırlamıştı. Gayet de lezzetliydi. Gerçi tatlı olarak pişirdiği browni hazır bir karışım idi, sadece yumurta, su ve yağ eklemiş ama yine de tüm yiyecekler gayet lezzetli idi.

Başlangıç olarak tabiiki çorba yoktu:)Zencefilli gazoz ile açılışı yaptık. Çok değişik hoş bir tadı var bence. Menümüz ise şöyleydi:

*Siyah fasulye köftesi
*Avokado-domates salatası
*Fırında brüksel lahana
*Fırında tatlı patates
*Benim hazırladığım yoğurtlu havuç salatası

Tatlı olarak:
*Dondurmalı browni
*Bizim ikramımız kremalı puf

Siyah fasulye köftesi peynirli ve peynirsiz olarak direk fırında pişmiş, klasik bir vejetaryen yemeğiydi. Siyah fasulye konservesini blenderden geçirip, içine yumurta, un ve tuz ekleyerek hazırladığını söyledi eşimin arkadaşı. Avokado maalesef favori yiyeceğim olmasa da domates ile değişik bir ikili olmuşlardı, tercih edilebilir diye düşündüm. Fırında tatlı patates de dondurulmuş olarak satın alınıp fırında pişirilen bir aperatif, bence lezzetliydi ama her gün yiyebileceğimi sanmıyorum:)


 Siyah Fasulye Köftesi


Tatlı Patates

Favorim dondurmalı Browni

Brüksel lahanası ise aslında sevdiğim bir salata malzemesi, yararları konusunda ise ufak bir araştırma yaptım. Brüksel lahanası turpgiller familyasından, düşük kalori değerine karşılık potasyum ve demir gibi mineraller ile A, C ve E vitaminlerini yüksek oranlarda içeren çok yararlı bir besin imiş. Bunların yanı sıra;

-Turpgiller'deki tüm sebzeler gibi, özellikle akciğer, mide ve kalınbağırsak (kolon) kanserlerine yakalanma rizikosunu en aza indirgiyormuş.
- C, E ile A vitamini (betakaroten) gibi antioksidan maddeleri yüksek oranda içerdiğinden kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarak illetine tutulma rizikosunu da düşürüyormuş.
-Yüksek oranlarda demir minerali ile folik asit içerdiğinden kansızlığı ve doğum yapacak kadınların spina bifida (omurganın bir yanının açık olması) hastalığına yakalanmış çocuk doğurma rizikosunu en aza indiriyormuş.
-Gene yüksek oranda potasyum minerali içermesi nedeniyle yüksek tansiyonu düşürür ve tansiyonu belli düzeyde tutuyormuş.

Fırında brüksel lahanası ise benim için çok değişik bir lezzetti. İlk kez brüksel lahanasını fırında pişirilmiş olarak denedim ve çok hoşuma gitti. Ben brüksel lahanasını haşlayarak, limon ve zeytinyağı sosu ile tatlandırarak tüketiyorum. Ancak zeytinyağlı yemeğini yapanları da biliyorum. Fırında olanı ise ilk kez denedim ve oldukça basit ve lezzetliydi. Bundan sonra sanırım brüksel lahanası bizim evde böyle pişecek.

Malzemeler:

*Yarım kilo brüksel lahanası
*2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
*Tuz

Yapılışı:

1-Brüksel lahanalarımızı iyice yıkadıktan sonra ikiye kesiyoruz.

2-Daha sonra bir borcama alıp üzerine 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı ve istediğimiz miktarda tuz gezdiriyoruz.

4-220 derecelik fırında lahanalar hafif kızarana kadar pişiriyoruz.

Servisinde herhangi bir sos kullanmadılar ancak ben limonun yakışacağını düşünüyorum. Çok basit ancak çok değişik bir lezzet, denemenizi tavsiye ediyorum...

Afiyet olsun....