Friday, 11 January 2013

CEVİZLİ UN HELVASI



Dün gece burada eşimin iş arkadaşını ve eşini yemeğe davet ettik. Menümüz:

*Yoğurt çorbası
*Kıymalı Pide
*Havuç-Marul Salatası
*Un Helvası

Misafirlerimizin getirdiği çikolatalı cupcakeleri ve un helvasını sallama çayımızın yanında yedik. Güzel bir akşam yemeğinden sonra çayın yanında yenebilecek en harika tatlıydı sanırım. Ayrıca pideden sonra un helvası da tam not aldı:)

Maalesef burada irmik bulmak mümkün değil, hatta markette "İrmik var mı?" diye sorduğum görevli "Böyle garip yiyecekler için uluslararası yiyecek raflarına bakmalısın" dediğinde; "sen hiç dondurmalı missss gibi irmik helvası yedin mi ki bizim irmik garip bir yiyecek oldu" diyesim geldi:)) Neyse irmik helvası zaten çok kalorili, şimdilerde yemesem iyi olur, diyerek kendimi avutmaya çalışıyorum...

Un helvasını da çok uzun zamandır yapmamıştım, ama tarif defterimdeki ölçüleri biraz hafızamı zorlayarak hatırlayabildim. Tabii su bardağı ölçüsü tam olmadığından ben aşağıdaki fincanı kullandım. Ayrıca kavururken içine bir avuç kadar ceviz attım, cevizlerle beraber kavurdum ki cevizin hem kokusu hem de tadı una geçebilsin. Bunu ilk kez denedim ve bence çok başarılı oldu. Zaten cevizin faydaları saymakla bitmiyor, her gün bir yenisi ekleniyor listeye, bu yüzden cevizi un helvasının içinde kullanmanızı ayrıca tavsiye ediyorum...



Malzemeler:
*1,5 fincan un
*1 finden 2 parmak eksik sıvı yağ
*1 yemek kaşığı tereyağ veya margarin
*Yarım fincan süt
*1,5 fincan su
*1 fincan şeker
*1 avuç ufak parçalara ayrılmış ceviz

Yapılışı:
1-Süt, su ve şekeri bir tencereye alarak orta ateşte karıştırarak şekerin erimesini sağlıyoruz, kaynamadan ama iyice ısınınca ocaktan indiriyoruz.

2-Başka bir tencereye sıvı yağ ve tereyağını koyup, tereyağ eriyene kadar bekliyoruz. Daha sonra unu ve cevizi yağın içine koyup kavurmaya başlıyoruz.

3-Kavurma işlemi orta ateşte yaklaşık 20 dakika kadar süüyor. Bu süre içinde sürekli karıştırmanız lazım, zaten unun kokusu çıkıp rengi değişmeye başladığında biraz ocağın altını kapatmanızı öneriyorum. Yoksa un o kavrulma eşiğini geçtikten sonra çok çabuk renk değiştiriyor, eğer ocağı kısmaz ve hızlıca kavurmazsanız bazı yerler yanar gibi olabiliyor.

4-Unun rengi az sütlü nescafe rengine geldiğinde ocağın altını iyice kısıp, süt-şeker-su karışımını bir taraftan karıştırarak hızlıca ilave ediyoruz. Hızlıca karışımı döve döve şerbet ve unun topaklanmadan iyice karışmasını sağlıyoruz.

5-Ocağın altını kapatıp, hemen sıcakken kaşıkla sıkıştırarak oval şeklini veriyoruz.

Not:Her un helvası yaptığımda, üniversite son sınıfta Asmalı Konak dizisini izlerken uzuuun reklam arasında çabucak un helvası yapmamı ve diğer reklam arasına kadar misafirlerimiz ve ailemle bitirdiğimiz günleri anımsıyorum....



Afiyet olsun...