SEBZELİ ET SARMA
Bu aralar tam gün evde olduğumdan yeni tarifler denemek ve yaratmak için yeterli zamanım var. Şimdilerde ayaklanmaya başlayan kızım uyuduğu zaman ben de çoğunlukla mutfaktayım. Mikser, rondo gibi aletlerim eksik olsa da bir şekilde onların işlevini gören işlemlerle çok güzel yemekler, çorbalar ve kurabiyeler yapıyorum. Ancak; teknolojiye ne kadar alışmışım ve işimi ne kadar kolaylaştırıyormuş, diye düşünmeden de edemiyorum.
Yemek yaparken et yemeyen oğlumu da göz önüne almam gerektiğinden olsa gerek et ve sebzenin beraber olduğu yemekleri daha çok tercih ediyorum. Dün de bu düşünceden yola çıkarak evdeki malzemelerimle Sebzeli Et Sarma yaptım. Sebzelerini oğlum, eti ve sebzeleri ben, eşim ve kızım afiyetle yedik. Hem pratik hem de çok lezzetli olan yemeğimi kalabalık misafirlerime de yapmak üzere not aldım.
Bizim ailece hem lezzet hem de sağlık açısından tercihimiz kuzu eti olmasına rağmen burada pek rastlayamıyorum. Bu yüzden dana eti kullandım ama marinesinden olsa gerek çok lezzetli oldu. Et sarmanın iç malzemelerini mevsim sebzelerine göre çeşitlendirmek de mümkün. Ben bezelye, mısır ve brokoli kullandım; ancak kabak, patataes, mantar hatta ıspanak da çok lezzetli olur diye düşünüyorum.
Malzemeler:
Etin marinesi:
*400-450 gr. inceltilmiş dana veya kuzu eti
*1/2 su bardağı süt
*4 yemek kaşığı zeytinyağı
*1 tatlı kaşığı kekik
*1 tutam karabiber
İç Malzemesi:
*1 su bardağı bezelye
*Yarım su bardağı mısır
*Yarım su bardağı brokoli
*3 yemek kaşığı zeytinyağı
*2 yemek kaşığı salça
*1 çay bardağı su
*1 tane kırmızı biber
*1 tane sarı veya yeşil biber
*Tuz, karabiber,kekik
Yapılışı:
1-Eti en az 2 saat marine malzemeleri ile derin bir kapta ağzı kapalı buzdolabında bekletiyoruz.
2-Bu sırada iç malzemeleri olan bezelye, mısır ve brokoliyi tencereye alıp üzerini kapatacak kadar su koyup hafif ateşte haşlıyoruz. Daha sonra soğuması için başka bir kaba süzüyoruz.
3-Etimizi buzbolabından çıkarıp resimde görüldüğü şekilde 2-3 kaşık iç malzemesi koyup sarıyoruz. Bu işlemi 2-3 kez tekrarlıyoruz.
4-Tencereye zeytinyağını, kalınca doğranmış biberleri koyarak biberler yumuşayana kadar karıştırıyoruz.
5-Daha sonra rulo haline gelen etimizi dikkatlice tencerenin ortasına yerleştirip, bir çay bardağı su içinde incelttiğimiz salçayı etin üzerine gezdiriyoruz.
6-Tüm yemeklerde tuzu en son eklememe rağmen, ve pek çok kaynakta ete baştan eklenen tuzun eti sertleştirdiği yazsa da et yemeklerimde tencerenin kapağını açmak istemediğimden tuzunu, kekiğini, karabiberini de ilave edip ağır ateşte, tencerenin kapağını hiç açmadan 30-45 dk. arasında pişiriyoruz.
7-Yanlız ben yaklaşık 30 dk sonra etin her iki yüzününde hafif pembeleşmesini istediğimden, eti bir kaşık ve çatal yardımı ile alt üst ettim, ancak bu işlem yapılmayabilir.
Afiyet Olsun....