Tuesday, 18 December 2012


EV YAPIMI KIYMALI PİDE



Burada taze sebze bulmak çok zor olduğundan, bulunabilen sebzelerin de alıştığımız normal boyutlarından olmamasından ve dondurulmuş sebzeleri kısmen sağlıklı bulduğumdan farklı yemek arayışları içerine girdim. Buraya geldiğimizden beri yiyemediğim, ama çok sevdiğim kıymalı pide yapmanın süper olacağına karar verdim.

Birkaç denemeden sonra aşağıda gördüğünüz tarif çıktı ortaya. Türkiye'de pide istediğimizde iç malzemesini ben evde hazırlayıp, bir pideciye götürür, orada 30-45 dk. arası bekler, alır eve gelirdim. Zaman açısından ekonomik görünse de; pidecinin el hijyeni, hamurun yapılma aşamalarında malzemelerin kalitesi, kullanılan kapların temizliği gibi konular maalesef muallakta kalıyor.

Bu sebeplerden ötürü bu tarif ile pide yapmanın zor değil hatta gerçekten oldukça kolay olduğunu öğrenmiş oldum. Ben saat 11 gibi hamurunu hazırladım, 3 gibi pideleri yapmaya başladım. Hem bu zaman aralığında işlerimi yaptım, hem de hamurum süper mayalandı. Pide için kolay dememin bir nedeni de bu aralar yeni ayaklanma aşamasında olan bir bebeğim var; ona rağmen bana yapması hem kolay hem de zevkli geldi.

Ayrıca kaşarlı veya peynirli pide de yapabilirsiniz. Ancak kaşarlı pide kıymalı pideden çok daha önce piştiğinden, bizim evimizde duman dedektörü olduğundan, oldukça fazla pişen kaşarlı pideden haddiden fazla yoğun bir duman yükseldiğinden macera yaşamanız mümkün, tecrübe ile sabit maalesef:)Bu yüzden kaşarlı pidelerinizi daha düşük ısıda, kıymalı pidelerden ayrı bir tepside pişirmenizi ayrıca öneriyorum...


Bu arada bundan sonraki tarifim SÜPPER bir un kurabiyesi olacak:))


Malzemeler:

Hamuru için:
*1/2 su bardağı zeytinyağı
*1/2 su bardağı suyu ile beraber yoğurt
*1/2 su bardağı süt
*Aldığı kadar un
*Toz maya
*2 çay kaşığı Tuz
*2 çay kaşığı şeker

İç Malzemesi için:
*1/2 kilogram kıyma
*1/2 demet maydanoz
*1 büyük baş soğan
*3-4 domates rendesi (Buradaki domatesler çok kötü olduğundan ben domates sosu kullandım.)
*1 çay kaşığı kadar tuz
*Karabiber
*2 çay bardağı su (Hamuru cıvık kıvama getirecek kadar)

Yapılışı:

1-1/2 su bardağı sütü parmağımızın dayanmayacağı ısıya kadar ısıtıyoruz. İçine 1 paket toz maya, 1 çay kaşığı tuz ve 2 çay kaşığı şekeri ekleyerek iyice karıştırıyoruz. 10-15 dakika beyazımsı köpüklerin bardaktan yükselmesi için bekliyoruz.

2-Un, zeytinyağı, yoğurt ve 1 çay kaşığı tuzu derin bir kaba alıyoruz. Mayalanan sütü de ekleyerek yoğuruyoruz. Verdiğim ölçüler için yaklaşık 1/2 un kullanıyoruz. Eğer sert olursa ılık su ekleyebilirsiniz. Hamurumuz elimize yapışmayacak kadar sert ancak parmağınızı batırdığınızda çökecek kadar yumuşak olmalı.

3-Kabın üzerini örtüp, 2-5 saat arası sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakıyoruz.

4-Bu arada soğan ve maydanozları ince ince doğrayarak kıyma, domates sosu, tuz, karabiber ile iyice karıştırıyoruz. Yaklaşık 2 çay bardağı su ilave ediyoruz. Su ilave ettiğimizde iç harcı cıvık bir kıvam almalı ama suyun içinde yüzen kıymalar gibi düşünmeyin bu cıvıklığı, normal bir köfte harcından çok çok daha sulu bir kıvamda olmalı, elinize aldığınızda iç harcı şekil almamalı.

5-Mayalanan hamurdan fırın tepsinizin boyutlarına göre parçalar koparıp, hafifçe un serpiştirerek merdane ile oval olarak açıyoruz.

6-İç malzemesinden 2 tepeleme yemek kaşığını hamurun kenarlarından 1 parmak boşluk kalacak şekilde hamura iyice yayıyoruz.


7-Eğer iç malzemeniz çok katı ise pideleriniz piştiğinde kıymalar ortada topalanacak, hem görüntü hem de tat itibari ile hoş olamayacak. Eğer çok çok sıvık olursa da hamur piştikçe suyu emeceğinden, kıtır kıtır pidecikleriniz olur; bu yüzden iç malzemesinin kıvamı oldukça önemli.
8-Daha sonra kenardaki boşlukları da içe doğru kıvırarak 220 derece fırına atıyorsunuz.





9-Yaklaşık 20 dakika sonra, hamurlar hafif pembeleştiğinde pidelerinizi çıkarıp, kenarlarına tereyağ veya margarin sürüyoruz.

Not 1:Hamur açma işleminde eşiniz yardımcı olursa çoook daha kısa bir zamanda bitiyor, tavsiye edilir.

Not 2:Pideleriniz piştiğinde kıtır oluyorlar, çok daha yumuşak olmasını istiyorsanız, üzerini temiz bir bez ile hava almayacak şekilde örtüp (dayanabilirseniz) 30 dk. beklemeniz yeterli:)

Not 3:Bu ölçülerle gördüğünüz boyutta 8-10 arası pide yapmanız mümkün. Zaten 2 tane yiyince doyuyorsunuz bu arada...


Afiyet Olsun...