Saturday, 22 December 2012

UN KURABİYESİ



Oğlum okulda yemek yiyor ancak öğleden sonra atıştırmalık saatleri var. Burada şeker, çikolata, çerez türü yiyeceklerin okula getirilmesi yasak olduğundan ve kantin gibi -ne satılır ne satılmaz diye tartışma konusu olabilecek- bir işletme olmadığından ev yapımı kek, kurabiye, börek gibi bir atıştırmalık ve bir meyveyi her gün yanına koyuyorum. Bu yüzden evde sürekli hamur işi bulunması zorunluluğu doğdu. Şahsen ben hem yapmaktan hem de yemekten çok zevk alsam da yaz aylarını düşünerek sürekli kendimi frenliyorum, ya da self-control geliştiriyorum da diyebiliriz:))

Un kurabiyesi için internette pek çok tarif var, ancak ben un kurabiyesini hemen hemen aynı malzemelerle ancak oldukça farklı bir yöntem ile yapıyorum. Sıvı yağ kullanımını, kristal toz şeker kullanımını hatta vanilya kullanımını önermiyorum. Bunlar un kurabiyesinin ağızda dağılan dokusunu bozuyor kanaatindeyim.

Ayrıca aşağıda anlatacağım yöntem ile yapacağınız un kurabiyesi İzmir'den Karaburun'a giderken Balıklıova'nın meşhur un kurabiyesini de andırıyor. Rahmetli halam, evine her gidişimizde dumanı üzerinde lezzetli çayının yanında bu kurabiyeleri ikram eder, kendi de çok severdi. Sanırım un kurabiyesini sevmemin bir nedeni de bu...

Belirtmeden geçemeyeceğim, oğlum kurabiye ve kek gurmesidir ve bu kurabiye için "Annecim ağzım sulana sulana yiyorum, break time ı zor bekliyorum" dedi:)

Malzemeler:

*125 gr. tereyağ veya hamur işleri için üretilmiş margarin
*4 tepeleme yemek kaşığı pudra şekeri 
*2 tepeleme yemek kaşığı nişasta (varsa buğday nişastası, burada olmadığından ben mısır nişastası ile yaptım)
*3 bardak kadar un
*Fırından çıkınca bulamak için yarım su bardağı pudra şekeri

Yapılışı:

1-Oda sıcaklığındaki  tereyağını bir tencerenin içinde güzelce eritiyoruz, ocağın altını kısıp 1,5 bardak unu yağın içine koyarak unun kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.

2-Tencereyi ocaktan alıp karışımın elimizin dayanabileceği sıcaklığa gelmesini bekliyoruz.

3-Daha sonra önce pudra şekeri ve nişastayı ekleyerek yoğuruyoruz. Yaklaşık 1 su bardağı unu da azar azar ekleyerek hamurun kıvamına gelmesini sağlıyoruz.

4-Yalnız bu hamur elinizle yuvarlak şekil vereceğiniz bir hamur olmayacak. Hamurunuz dağınık kalır, normal kurabiye hamuru gibi toparlanmazsa endişelenmeyin. Eğer kitchen aid gibi büyük motorlu bir mikseriniz varsa işiniz çok daha kolay, ancak el ile de bu hamuru elde edebiliyoruz.

5-Hamurdan büyükçe parçalar kopararak elinizle temiz tezgahınızın üzerinde yaklaşık 3-4 cm genişliğinde, 1 cm den az uzunlamasına şekil veriyorsunuz.

6-Daha sonra kuru bir kahvaltı bıçağı yardımı ile 3-4 cm aralıklarla verev kesikler atarak kurabiyelerinizi şekillendiriyorsunuz. (Aşağıda pişmiş resmi var)

7-160-175 derecelik önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 15 dakika pişiriyorsunuz. Fırınınızın fanlı ya da normal pişiren bir fırın olmasına göre bu zaman değişebilir. Pişip pişmediğini en iyi anlamanın yolu, çok hafif pembeleştiğinde fırınınızı söndürmeniz ve kurabiyeleri 15 dakika kadar fırının kapağını açmadan dinlendirmeniz olacaktır.

8-Son işlem fırından çıkan kurabiyelerinizi genişçe bir tabağa koyduğunuz pudra şekerinin içine atarak alt üst edip temiz bir tabağa almanız olacak.

NOT: Kurabiyeleriniz iyice soğuduktan sonra kapalı bir kapta 10 gün ilk günkü tazeliği ile saklayabilirsiniz. Kurabiyeleriniz iyice soğumazsa üzerlerindeki pudra şekeri eriyip yapış yapış olacaktır,bu yüzden iyice soğuması oldukça önemli..Bir de belki 10 günden fazla bir zaman da dayanabilir, ancak bizim evde yemeden dayanabildiğimiz maximum süre bu:)

Afiyet Olsun...

No comments:

Post a Comment