Sunday, 6 January 2013

ANNEMİN ALT ÜST BÖREĞİ



Çocukluğumda annemin "yapsa da özellikle tepsinin uçlarını yesem" diye can attığım, annemin de çoğunlukla pazar günleri pişirdiği alt üst böreği 10 gündür aklıma düştü. İnternet sağolsun, anneme canlı canlı ayrıntısı ile anlattırdım, zaten böreğin şekillendirmesini hatırlıyordum. Cuma günü akşam üstü ani bir kararla börek yapmaya karar verdim. Hamurun içindeki yağdan, yufkalar kat kat olduğundan ve aralarına yağ sürüldüğünden yemeğe doyamadığımız bir börek yaptım. Börekten çok hoşlanmayan eşim bile sıcak veya soğuk olarak 2 gündür yiyor:))

Böreğimin içini hazırlamadan hamurunu tuttum ki içini pişirirken hamurum iyice dinlensin. Kurabiye hamuru da dahil olmak üzere yaptığım tüm hamurların minimum 1 saat oda sıcaklığında dinlenmesine özen gösteriyorum. Size de özellikle tavsiye ediyorum.

Hamuru tutmam 15 dakika, içini hazırlayıp pişirmem yaklaşık 20-25 dakika, hamuru açıp böreği fırına koymam 20 dakika desek, toplam 1 saat gibi bir zamanda çok lezzetli böreğim fırında pişiyordu bile...

Yanlız; annem böreğin altı için 15, üstü için 15 yufka hazırlamam gerektiğini söylemişti, ancak ben yarım kilo kadar un kullandığımdan altı için 10 üzeri için 9 yufkam oldu. Bu kadar yufkayı 20 dakikada nasıl açtığımı ise aşağıda anlatacağım:))

Malzemeler:

Hamuru için:
*Yarım kilo kadar un
*Yarım su bardağı sıvı yağ
*Tuz
*Ilık su

İç Malzemesi:
*350-400 gr. kıyma
*1 orta büyüklükte soğan
*2 orta boy patates
*3 yemek kaşığı sıvı yağ
*Karabiber
*Tuz
*Kekik

*Ayrıca 1 su bardağı sıvı yağ

Yapılışı:
1-Unumuzu geniş bir kaba alıp ortasına bir çukur açıp, yağ ve tuzu ekliyoruz. Ilık suyumuzu yavaş yavaş ekleyerek hamurumuzu yumuşak bir kıvama gelene kadar yumruklayarak hazırlıyoruz.

2-Üzerine nemli bir bez veya kabın ağzını kapatacak büyüklükte bir kapak kapatarak oda sıcaklığında bir kenara alıyoruz.

3-1 tane orta büyüklükteki soğanı küp küp doğrayıp, 3 yemek kaşığı yağ ekleyerek ocakta orta ateşte pişirmeye başlıyoruz. 1 dakika kadar sonra da kıymayı ekleyerek kavuruyoruz.

4-Kıymaların rengi değiştiğinde rendelediğimiz patatesleri ekleyerek, karıştıra karıştıra kıyma ve patatesleri kavuruyoruz. Kıyma ve patates rendeleri birbirine tamamen karışana kadar kavurup, ocağın altını kapatıyoruz, tuz, karabiber ve isteğe göre kekik ekleyerek soğumaya bırakıyoruz.

5-İç harcımız soğurken, hamurdan ufak mandalin büyüklüğünde bezeler koparıyoruz. Tüm hamuru bezelere ayırdıktan sonra böreğin altı ve üstü için sayı belirliyoruz. Ben altına 10, üstüne 9 tane koydum. Altının üstüne göre biraz daha kalın olması iç harcının iyice pişmesi ve böreğin altının kıtır kıtır olmaması açısından daha önemli.

6-10 adet bezeyi bir merdane yardımı ile (oklava da kullanmıyoruz, bence bu da harika:) bir nescafe tabağından büyükçe genişletiyoruz.

7-Daha sonra açtığımız bu küçük yufkacıkları bir kaseye koyduğumuz 1 su bardağı sıvı yağdan elimizi bandırarak her iki tarafını da yağlıyoruz. Bu işlemi her bir küçük yufkacığın her iki yüzü için yaparak 10 tane yufkacığı üst üste koyuyoruz.

8-Önümüzde 10 tane her iki yüzü yağlanmış ve üst üste konmuş kalın bir adet yufkacık tepesi elde ettikten sonra ister el ile ister merdane yardımı ile bu kalın tepeciği sağa sola, yukarı aşağı doğru tepsi büyüklüğünde incelteceğiz.

9-Son olarak yapışmaz tepsi ise yağlamanıza gerek yok ama diğer tepsilerden kullanıyorsanız tepsinin tabanını da yağlayarak tepsi kenarlarından 1 cm kadar sarkacak şekilde kalın yufkamızı tepsinin kenarlarına da iyice bastırarak yerleştiriyoruz.(Bu aşamada elinizle ufak ufak çekiştirmeler yapabilirsiniz, hamur hem kalın hem de yağlı olduğu için çok sert çekmedikçe yırtılmaz.)

10-Soğumuş olan iç malzemesinin tamamını yufkamızın üzerine eşit olarak yayıyoruz.

11-Böreğimizin üst kısmı için önceden ayırdığımız diğer hamur bezelerini de yufkacık haline getirip,yağlayarak büyütüyoruz ve böreğimizin üzerine kapatıyoruz.

12-Kenarlarını birbiri üstüne kıvırarak (resimde görülüyor) parmaklarımızla iyice bastıyoruz. İyice bastırmazsanız resimdeki gibi bir açılabiliyor!:))

13-Son olarak; böreğimizin üzerini yağlıyoruz ve 220 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

Not 1- Bu böreği özellikle ayran ile yemeniz tavsiye edilir.
Not 2-Yufkaları tek tek açmadığımızdan zamandan oldukça tasarruf etmemizin yanında,böreği yerken yufkaları tek tek bile yiyebildiğimiz harika bir börek oluyor.(Benim favorim böreğin kenarları)
Not 3-Ben bu böreği yiyerek büyüdüm, bu kadar lezzetli bir böreği bize tattırdığı için ANNEME ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM....

Afiyet olsun....

No comments:

Post a Comment